West Pennant Hills NSW

Home / / West Pennant Hills NSW

The owners of this home in West Pennant Hills desired an outdoor space that was inviting, functional and one they could entertain in all year round. With two young children, they also wanted space for their girls to run around.

The original space was very clunky, impractical and bland. A large pool took up most of the backyard, leaving a small uneven grassed area. A paved area with no pergola became so hot in summertime that sitting outside was almost unbearable.

Our plan was to completely change the layout of the space so that it flowed effortlessly from the indoor living area and allowed more room to entertain.

We removed the existing pool and excavated the surface to new levels. A new 8x3m pool was installed along the side of the property, which allowed for a larger turf area. We built a dry-stacked sandstone retaining wall as a feature along the pool and we carried this on around the perimeter of the backyard. We installed a raised Spotted Gum deck at the back of the pool for sun-loungers. Empress grey granite tiles were used for the pool surrounds and pergola area.

A unique feature of the backyard, are the old recycled telegraph posts. Milled to absolute perfection, they hold the pergola roof in place and are also used as a feature in the pool area to contrast with the glass fence.

We planted Weeping Bamboo along the pool, Elaeocarpus Eumundi around the edges of the garden for privacy and a Japanese Maple feature tree in the centre rear of the garden. Two Spotted Gum hardwood floating bench seats sit on either side of the Maple.

A small decking area off the house makes for a great spot for the owners to sit, relax and watch their girls play in their Aarons Cubby house.

Related Projects
Contact Us

Please feel free to send us a message and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Glenhaven after landscapingmosman backyard landscape